Wat te doen bij een daklekkage?

Bij een daklekkage moet u op onderstaande vier zaken letten. Klik op de links voor meer informatie.

  1. garantieregeling uitzoeken;
  2. schadevergoeding aanvragen;
  3. schade repareren;
  4. schade voorkomen.

Mocht u direct een dakdekker Amsterdam nodig hebben, dan kunt u ons altijd bellen op 020 - 213 60 06. JHF Bouw staat voor u klaar.

Garantieregeling daklekkage

Voor alle producten geldt een wettelijke garantie. Iedereen heeft recht op een goed product. Wat een goed product is is afhankelijk van het soort product en de levensduur van het product. De wettelijke garantie heeft geen standaard termijn. Dit betekent dat de garantietermijn is gebaseerd op de verwachting van hoe lang het product mee moet gaan.

Fabrieks- en verkopersgarantie

Het is daarom zo dat er ook altijd een fabrieks- en verkopersgarantie bijgekocht kan worden. Op die manier kunt u er voor zorgen dat u langer garantie heeft. Denk hierbij wel aan dat de verkopersgarantie de wettelijke garantie overtreft, anders heeft het geen zin om extra garantie bij te kopen.

Neem contact op met de verkoper/dienstverlener

Weet u niet precies wat uw rechten zijn voor wat betref garantie? Neem dan altijd eerst contact op met de verkoper of de dakdekker die uw dak of dakbedekking geplaatst heeft. Komt hij of zij niet met een goede oplossing, dan kunt u altijd juridische bijstand inschakelen. U krijgt vaak gratis advies waar u veel aan kunt hebben.

Uitzonderingen op garantie

De garantietermijn kan natuurlijk zijn verstreken. Daarnaast zijn er ook andere uitzonderingen op garantie. Ten eerste kan het zijn dat u een onderhoudsplicht heeft afgesproken met de verkoper/leverancier. U moet bij schade kunnen bewijzen dat u zich aan deze onderhoudsplicht heeft gehouden. Daarnaast valt een kapot product door een storm ook niet onder de garantie.

Garantietermijn verstreken?

Is de garantietermijn verstreken, dan nog moet u zich afvragen of de verwachte levensduur van het product is verstreken. Zo niet, dan moet de leverancier/verkoper er nog steeds voor zorgen dat het product langer mee gaat. Is het product al heel oud, dan is het wellicht echt aan vervanging toe of komen de reparatiekosten volledig op uw schouders terecht.

Daklekkage schadevergoeding

Heeft u een opstalverzekering? Dan kunt u bij een daklekkage een schadevergoeding aanvragen. Informeer goed bij uw verzekering waar u recht op heeft. Bij een daklekkage zijn vaak verschillende partijen betrokken die allemaal eigen belangen hebben en vaak niet willen opdraaien voor de schade. Om de schade in kaart te brengen en een inschatting te maken van de vergoeding moet er een schade-expert langskomen. U kunt eventueel ook foto’s opsturen naar de verzekeraar indien dit geaccepteerd wordt. Op die manier kunt u de vergoeding krijgen waar u recht op hebt.

Daklekkage schade repareren

De dakdekker die uw dak heeft geplaatst moet uw dak komen repareren in het geval van schade (tenzij u uw dak slecht heeft onderhouden of het dak schade heeft geleden door een storm). Wanneer het buiten de garantietermijn valt kunt u er uiteraard ook voor kiezen om een andere dakdekker in te schakelen die het dak repareert of renoveert. Zorg ervoor dat u bewijsmateriaal verzamelt voor de verzekeraar. Denk hierbij aan bonnetjes met reparatiekosten en fotomateriaal van de schade.

Daklekkage voorkomen

Een daklekkage voorkomen is natuurlijk niet altijd mogelijk. Maar proberen is zeker de moeite waard. Daken zijn best ingewikkelde constructies. Het kost dan ook enige moeite om het systeem te begrijpen. Platte daken zijn ook weer totaal anders dan hellende daken. Het loont zeker om u in te lezen in hoe een dak in elkaar zit. Op die manier kunt u goed onderhoud laten plegen en weet u ook een beetje wat de gevoelige plekken van uw dak zijn.

Seizoenen

De verschillende seizoenen hebben allemaal hun uitwerking op het dak. In de winter kan een bitumen dak sneller gaan lekken dan in de zomer. Dit komt bijvoorbeeld omdat de dakbedekking bevriest waardoor de aansluitingen los kunnen laten. Warmte en kou, wind en regen hebben zo allemaal een invloed op uw dak. Houd hier rekening mee en voer bijvoorbeeld een dakinspectie uit voor de winter, zodat u weet dat uw dak klaar is voor de winter.

januari 28, 2021
« Terug naar pagina overzicht